Not Found

Naturlig Glutenfritt

place Se i kart

Naturlig Glutenfritt har produkter som skal være helt fri for gluten- og melkeprotein i alle ledd fra jord til bord. Produksjonsbånd og pakking sjekkes for at de er helt uten gluten og melk, og spormengder av disse. Glutenfritt mel er illusjonen om kornmel, som egentlig er laget av rotvekster, urter og gress. Serien med bakeblandinger er utviklet for å kunne gi valgmuligheter mellom forskjellige smaker og næringsinnhold. I tillegg er det valgt ut et knippe matvarer som kan lette en travel hverdag om en skal i selskap, på tur eller be venner. Mat som er god, økologisk og fri fra gluten og melk.

Etter at EU forandret reglene, slik at det åpnet for litt gluten i "glutenfrie" produkter, har det blitt viktigere enn noen gang å komme med det gode tredje alternativet: Økologisk, naturlig gluten- og melkefritt, fra jord til bord. Naturlig Glutenfritt sin lidenskap er ren og god økologisk gluten- og melkefri mat for alle i hele Norges land. Ønsket er å bringe det naturlige glutenfrie konseptet ut til et nettverk av kafeer, institusjoner, kantiner, kulturinstitusjoner, matmarkeder, skoler og barnehager, og mange flere.

Etter 20 års erfaring med egen naturlig glutenfri diett, er perspektivet til Naturlig Glutenfritt som følger:

Økologisk - Næringsrikt - Uten kunstige tilsetningstoffer - Glutenfritt under 5 ppm

I skrivende stund består sortimentet av følgende:

  • Amaranth er omtalt som «A New Millenium Crop of Nutraceutical Values» (Critical Reviews in Food Science and Nuyrition 2013), som betyr særlig helsebringende mat. Frøene har protein av høy kvalitet og er rike på vitaminer og mineraler.
  • Kikerter er kalt «The Food of the future» (2018) og FN utropte 206 til belgvekstens år («nutritious seed for a sustainable future»). De har dobbelt så mye proteiner som hvete, og er rike på antioksidanter, vitaminer, mineraler og har sunne komplekse karbohydrater som gir en sakte blodsukkerstigning.
  • Sorghum er en matresurs verden nylig har fått øynene opp for. Den er smart mat for utviklingsland da planten utnytter vann og solenergi svært effektiv. Den er næringsrik, mineral- og vitaminrik, med mye fiber og gunstig fett. Liker du å lage surdeig, er dette den perfekte blandingen.
  • Tapioka er godteriposen av bakeblandingene og egner seg godt til loff, lomper og kakebaking. Den er ikke næringsrik, men den er selvskreven til bruk på rekeaftener, pølsefest eller i barnebursdag.


Bakeblandingene har god bakeevne, og kan brukes som den er eller til base for mere frø og andre mel. Letvinne å ta med på tur er de óg.

… og visste du at glutenfritt ikke nødvendigvis betyr helt uten gluten? Det er lov til å ha like mye som 2 hvetekorn pr. kg glutenfritt mel (= 20 ppm; part per million) og allikevel kunne kalle det glutenfritt. Det bestemte EU i 2008.

Derfor inneholder alle bakeblandingene til Naturlig Glutenfritt og bakevarene Den Gode Baker lager av dem, under 5 ppm. Det er det laveste en kan måle i Norge i dag.