Not Found

Eggen gårdsysteri

place Se i kart

Garden Eggen ligger i fjellbygda Vingelen i Tolga kommune, ca. 700 meter over havet. Eggen Gardsysteri drives av Liv Bjørnstad og Ola Eggen, som produserer ost av økologisk mjølk i eget gardsysteri.

Mjølka kommer fra gårdens egne kyr. Om sommeren er kyrne på setra og beiter på frodig fjellbeite. Setra ligger opp mot Nonsvola ca. 900 m.o.h. og i randsona av Forollhogna Nasjonalpark. Mjølka fraktes da ned til garden, en til to ganger i uka, til foredling.

Fjøset, fjøskjøkkenet, ysteriet og butikken ligger vegg-i-vegg, noe som bidrar til kort transport av mjølka og dermed god kvalitet.

På det økologiske gardsbruket produseres bl.a. blåmuggost, kvitmuggost, salatost (fetaost av kumjølk) og ferskost, og ostene har vunnet flere priser. Blåmuggosten Fjellblå fikk gullmedalje mens Fjellgo' fikk sølv i World Cheese Awards i 2017.

Fjellblå var også en av fire produkter som fikk stempelet "Mat i verdensklasse" under Trøndersk matfestival i 2010, og den fikk prisen for beste produkt i Hedmark fylke i Smaken av Norge/Det norske måltid i 2008. Selve gardsysteriet fikk Tolgaprisen i 2010.