Not Found

Champagne Mailly Grand Cru

Champagne Mailly Grand Cru

Historien strekker seg tilbake til 1929 da 25 familier gikk sammen om å etablere Champagnehuset Mailly Grand Cru. Det var rett etter første verdenskrig og depresjonen var i full blomst. De 25 dyrkerne innså at sammen ville de stå sterkere om salget av vinene sine og alliansen består den dag i dag. 

Mailly-produsentene dekker 72 hektar vinmark i hjertet av Montagne de Reims-området. 480 plotter med 75% pinot noir og 25% chardonnay. Vinmarkene vender i alle himmelretninger, men flesteparten er nordvendte. Jordsmonnet i Champagne er en del av en kalk-åre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp ulike steder i Europa, blant annet i syd-England, Champagne og Chablis. I tillegg til det kalkholdige jordsmonnet lå Champagne for mange millioner år siden under vann i det såkalte Pariser-bassenget. Dyrelivet her har satt sine spor i form av fossiler som man ofte finner i vinmarkene. Rester av disse urgamle sjødyrene består hovedsakelig av to arter: exogyra virgula, en type østers, og belemnitter, en gruppe ti-armede blekkspruter. 

Filosofien hos Mailly kan vi definere med tre ord: terroiret, historien, stilen: 

Terroiret er helt spesielt da vinmarkene ligger rett over den 200 meter dype kalk-åren som går gjennom Champagne. I tillegg er halvpartene av vinmarkene plantet på nordvest-vendte skråninger som sørger for at druene beholder syre og friskhet under modningsperioden. 

Historien er unik, med dette kooperativet bestående av 25 familier som gikk sammen om å lage en merkevare som er like aktuell i dag som den var i 1929. I løpet av 36 vintre gravde disse familiene ut 1 kilometer med underjordiske kjellere hvor vinene i dag lagres. 

Og til slutt stilen vinene er laget i. Alle vinmarker dyrkes under strengt oppsyn og fokuset på bærekraftig landbruk er stort. 90% av deres vinmarker er sertifisert HVE (Haute Valeur Environnemental) og VDC (Viticulture Durable en Champagne) innen desember 2019

36 vinparseller er skilt ut med egne vinmarksnavn og vinifiseres separat fra de andre vinene for å bevare den eksepsjonelle kvaliteten som terroiret i disse plottene gir vinene. Reservevinene som blandes inn i ”non vintage”-vinene er viktige og få andre produsenter benytter opp til ti årganger med reservevin. Vinene lagres langt lengre enn minimumskravene tilsier og topp cuvéene ligger 10 år på bunnfallet. Huset har også lagt til side en god andel magnum flasker og eldre årganger som er tilgjengelig på forespørsel. 

Midt blant alle vinmarkene ligger champagnehuset med sine 7 nivåer bygd delvis over og delvis under bakken. En kilometer med kalk-kjellere huser alle vinene som modner over mange år. Et besøk hos produsenten med smaking av de ulike cuvéene er fullt mulig, de tar i mot publikum hverdager og lørdager hele året. 

Mer informasjon om dette elegante champagnehuset kan du lese her:

https://www.champagne-mailly.com/en/home

For mer informasjon om de enkelte champagne:

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Mailly-Champagne-Grand-Cru-Brut-Réserve/p/5737301