Not Found

Urtekram

Det var en gang… Slik begynte alle gode historier en gang for lenge siden, også våre, som startet i 1972. I en tid hvor pionérånd, fellesskapsfølelse og miljøbevissthet spirte fram. Hvor økologien stadig bare var på et begynnerstadium, hvor ulandskaffen ikke hadde drømt om å bli omdøpt til ”fair trade”, og hvor alt dette var en idealistisk hjertesak for de få. Men for Urtekrams grunnleggere, Lisbeth Damsgaard og Ronnie McGrail, ble tiden starten på en reise som skulle gjøre hele Danmark mye grønnere og mer bevisst. 

Lisbeth Damsgaard og Ronnie McGrail startet reisen med en liten urtekremmer-butikk i det indre København. Her solgte de litt av hvert, men alt sammen med fokus på en naturlig, enkel og ren livsstil. Gründerånden fikk raskt taket i de to økologiske pionerene, og snart var butikken avløst av grunnleggelsen av foretaket Urtekram. Opp gjennom 1970- og 80-tallet beveget Urtekram og økologien seg stille og rolig av sted mot et kjennskap som bredte seg lenger ut enn til bare den lille og temmelig lukkede kretsen med de tidligere øko-entusiastene. De ”grønne” som de også ble kalt den gang. 

I begynnelsen av 1990-årene kom det for alvor en utvikling som var med på å sette fart i utbredelsen av økologien, i sær i de større danske byene. Og Urtekram var med i front da noen butikker besluttet at økologien for alvor skulle være mainstream. I dag selges produktene i utvalgte dagligvarebutikker og helsekostbutikker. Noen steder med et kjempesortiment spredt flott ut over mange hyllemeter i butikkene, andre steder som et fint, lite utvalg med noen få, velvalgte produkter.

I dag er Urtekram International A/S er Skandinavias største økologiske grossist. Men er fortsatt opptatt av å ikke glemme konsekvensene av den påvirkningen man har på miljøet, i alle ledd, fra produksjon og transport til emballasje og råvarer. Til og med helt ned til søppelbøttene fra vår økologiske kantine i Mariager, hvor vi nå gjenbruker det økologiske kjøkkenavfallet til kompost. Urtekram har alltid kjempet for en bærekraftig verden og for produkter som lever opp til holdningene. Selv om Urtekram nå er store, så er nytenkningen, engasjementet og ildsjelen stadig den samme.

Husholdning